Waarschijnlijk is een van uw eerste gedachten een tuin met  'planten voor bijen en vlinders', en dat klopt, maar dat is maar een klein onderdeel van het geheel. Want er is nog veel meer van belang in een ecologische tuin.

 

Inheemse en biologische/gifvrije beplanting

Insecten profiteren van nectar en stuifmeel dus planten waarbij dit aanwezig en het ook bereikbaar is (bij gecultiveerde planten is dit vaak niet zo) zijn noodzakelijk in een tuin. Insecten hebben zich echter aangepast aan de inheemse soorten in Nederland en hebben daardoor ook specifieke planten nodig om zich voort te planten, dit noem je waardplanten. Niet alleen 'nectar- en drachtplanten' zijn dus van belang. Daarnaast is het noodzakelijk om gifvrije/bio planten te gebruiken zodat insecten hun bezoekje ook overleven (helaas is dat bij veel planten uit het tuincentrum planten nog steeds niet het geval).

 

Omgeving betrekken

Door de flora in de omgeving te onderzoeken en welke inheemse planten het goed in de buurt of steeds zeldzamer worden kunnen we zorgen dat we deze ondersteunen in uw tuin en zullen deze ook goed aanslaan. Een waardplant heeft daarnaast niet veel nut als de betreffende vlinder helemaal niet voorkomt in de omgeving. 

 

Meer biodiversiteit 

Door zoveel mogelijk verschillende soorten beplanting te kiezen en de tuin diervriendelijk in te richten door genoeg schuil- en nestelmogelijkheden ontstaat een klein ecosysteem. Zo krijg je niet alleen bijen en vlinders in de tuin, maar ook egels, kikkers, libellen, vogels, vele bodembdiertjes, enz, enz...! 

 

Creëren biotopen

Door verschillende 'ruimtes' te creëren ontstaan er meerdere biotopen in je tuin waardoor er verschillend leven wordt aangetrokken. Alleen een bloemrijk gazon zorgt voor veel minder leven dan een gazon met een heg van vogelbosjes, een stapelmuur en een bloemenborder! 

 

Minder plagen

Wist je dat egels heel erg van slakken houden? Een voordeel van een ecologische tuin is dat plagen er niet of veel minder zullen zijn! Een tuin vol biodiversiteit werkt goed samen en houdt plagen en ziektes onder controle. 

 

Water

Water is leven en daardoor onmisbaar in een ecologische tuin. Water trekt heel erg veel dieren aan. Dit hoeft echt geen vijver te zijn met een ingewikkelde foliebak en pomp. Dit kan natuurlijker en makkelijker! Ook is wijs watergebruik een belangrijk aspect bij wateroverlast of droogte door  klimaatverandering. Wateropslag en wadi's zijn hier voorbeelden van. Een ecologische tuin is dus ook klimaatadaptief!

 

Duurzame materialen

Vergeet niet dat milieu-impact van materialen ook een rol speelt bij een eco tuin! Nieuwe materialen zijn altijd minder milieuvriendelijk dan materialen hergebruiken. Met bestaande tegels is bijvoorbeeld ook een hele nieuwe uitstraling te bereiken. En het is nog goedkoper ook! Maar ook door milieuvriendelijke opties te kiezen kunnen we zorgen voor een lagere milieu-impact.

 

Gezonde bodem

Een gezonde tuin begint bij een gezonde bodem en maakt het ecosysteem compleet. Het bodemleven zorgt ervoor dat het leven er boven floreert. Planten functioneren niet of veel minder goed bij een ongezonde bodem.  Door geen gebruik te maken van (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen maar door te bodem te voeden en te mulchen (bedekken) op een natuurlijke manier zal het bodemleven vanzelf ontstaan. 

 

Minder onderhoud

Helaas is de wens voor een onderhoudsarme tuin een reden dat de tuin vol met tegels wordt gelegd. Al snel piept er van alles tussen de voegen en lege plekjes uit en bent u alleen maar bezig met 'onkruid' trekken. Een eco tuin onderhoud zichzelf! Er is weinig onderhoud nodig want er is veel ruimte voor groen en bodembedekkers zorgen ervoor dat de bodem bedekt blijft. Blaadjes mogen (moeten!) blijven liggen en aanwaaiende plantjes mogen vaker blijven. Af en toe in de tuin bezig zijn doet overigens (bewezen!) wonderen voor je mentale en fysieke gezondheid dus omarm je tuin, kijk eens hoe mooi dat 'onkruid' gaat bloeien en geniet van wat de natuur je gratis geeft. 

 

Minder hittestress

Door klimaatverandering krijgen we te maken met steeds hetere en drogere zomers. Tegels in de tuin worden erg heet, deze hitte kaatst terug waardoor het een paar graden warmer wordt dan in een groene tuin. Een boom fungeert als een natuurlijke airco en groen kaatst de hitte niet terug waardoor je dus veel minder last hebt van hitte in een groene tuin.


Dit is een greep van wat een ecologisch tuinontwerp inhoudt, het lijkt complex, maar het gaat vanzelf! Daarnaast is  ecologische siertuin vooral ook heel erg mooi! Mijn doel is ook om mensen te laten inzien hoe mooi een natuurlijke tuin kan zijn en te laten wennen aan wilde en natuurlijke beplanting, wat een verschil met traditioneel aangelegde tuin.

Nieuwsgierig naar hoe we dit kunnen toepassen op uw tuin?  Stuur mij een berichtje via het contactformulier, mail of whatsapp en u hoort snel van mij.